sobota, 6 października 2012

Jabłka



Przez bardzo długi czas miałam alergię na te popularne owoce. Piekły mnie usta i przełyk. Jabłka mogłam jeść tylko pieczone, gotowane, czyli poddane minimalnej obróbce termicznej. Na szczęście dzięki zmianie nawyków żywieniowych mogę je jeść surowe, co niesie ze sobą wiele korzyści dla mojego organizmu. 
 



Co zawierają

  • błonnik i pektyny, których najwięcej znajduje się w skórce i tuż pod nią. Dlatego właśnie nie powinno się obierać jabłek przed spożyciem.
  • Witaminy: C, A, z grupy B, E, K, PP
    Mikro i makroelementy: fosfor, potas, sód, arsen, wapń, żelazo

Właściwości zdrowotne

  • Stosowane w kuracjach odchudzających, mają niewiele kalorii i wpływają korzystnie na przemianę materii
  • Jabłko syci i zapobiega nadmiernemu pochłanianiu tłuszczy i węglowodanów
  • Chronią układ krążenia. Jabłka to bogate źródło kwercetyny - przeciwutleniacza, który uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się  nich blaszek miażdżycowych
  • Polifenole z jabłek, w tym głównie kwercetyna, mogą zapobiec chorobie Alzheimera i Parkinsona, poprzez ochronę komórek nerwowych przed stresem oksydacyjnym
  • Silniej niż aspiryna jabłka spowalniają tworzenie się płytek krwi powodujących zakrzepicę
  • W skórce jabłek obecne są saponiny, cenny fitozwiązek o antynowotworowych właściwościach. Badania wykazały, że saponiny z jabłek chronią przed nowotworem wątroby, piersi i jelita grubego
  • Oczyszczają krew
  • Obniżają poziom cholesterolu 
  • Pomagają przy zaparciach. Obecny w surowych jabłkach błonnik poprawia pracę jelit
  • Pomagają przy biegunce - wtedy należy spożywać je duszone
  • Jabłka suszone  dostarczają aż sześć razy więcej energii niż świeże owoce
  • Mają właściwości alkalizujące, regulują równowagę kwasowo - zasadową. Są szczególnie polecane osobom spożywającym dużo mięsa i chleba
  • Potas wpływa na prawidłowe napięcie mięśni i jędrność skóry
  • Skórka jabłek zawiera wapń i krzem, które poprawiają wygląd włosów i paznokci
  • Witamina C chroni przed infekcjami, wzmacnia organizm, opóźnia procesy starzenia
  • Zawarte w nich pektyny podobnie jak witaminy E,K,PP powodują odnowę naskórka
  • Regulują gospodarkę wodną w organizmie, są moczopędne. Regularnie jedzone likwidują obrzęki
  • Ze względu na zawartość żelaza są bardzo przydatne w zapobieganiu anemii
  • Surowe jabłka poprawiają pracę wątroby
  • Podczas procesu trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (np. kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które potem są wydalane z organizmu.
  • Gryzienie twardego jabłka wpływa korzystnie na nasze dziąsła, gdyż pobudza ich ukrwienie, dlatego jabłka są cennym środkiem chroniącym przed paradontozą. Nie wolno ich jeść minimum 30 minut przed umyciem zębów. Kwasy zawarte w jabłku rozmiękczają bowiem szkliwo i myjąc zęby szczoteczką możemy je uszkodzić.



Porady praktyczne

  • Wartości odżywcze jabłka zależą od odmiany i wielkości owocu. Podobno im mniejsze i bardziej kwaskowate, tym zdrowsze. Piękne, duże okazy, dostępne przez cały rok w supermarketach, przeważnie są naszpikowane chemią i mają mniej wartości odżywczych.
  • Zielone jabłka są dobre, by wzmocnić kości i zęby, pomagają też dbać o dobry wzrok oraz wykazują działanie antyrakowe.
  • Żółte jabłka są polecane w profilaktyce chorób serca, oczu i przyczyniają się prawidłowej pracy układu odpornościowego. Zmniejszają ryzyko niektórych rodzajów nowotworów. 
  • Czerwone jabłka rekomenduje się dla poprawy zdrowia serca utrzymania dobrej pamięci. Obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na pewne rodzaje raka i pomagają zachować zdrowie układu moczowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz