piątek, 11 maja 2012

Ocet jabłkowy - dobrodziejstwa

Długo zastanawiałam się od jakiego tematu zacząć, jak posegregować moją wiedzę, w jaki bloki tematyczne pogrupować wpisy- jak w życiu tak i na blogu :) Lubię wprowadzać porządek, segregować, układać. Zapewne cała moja idea prowadzenia bloga będzie ewoluować stopniowo, jednak plan początkowy jest.

Ale do rzeczy. Ostatnio odkryłam dobrodziejstwa octu jabłkowego.


Witaminy: E i A, witamin z grupy B
Minerały: żelazo, miedź ,potas, wapń, fosfor, sód, magnezu, ,krzem
Dodatkowo: kwas octowy, mlekowy i cytrynowy, cały szereg fermentów i aminokwasów, pektyna

Właściwości przy użytkowaniu zewnętrznym:

  • Płukanki do włosów: zapobiega wypadaniu, ma właściwości przeciwgrzybiczne i tym samym leczy dolegliwości skórne, usuwa resztki piany i mydła, zapobiega przetłuszczaniu się włosów.
  • Po umyciu włosów nalewam letniej wody do miski, wlewam ok 3-4 łyżek octu i ok 5 minut moczę włosy w płukance (proporcje tak naprawdę zawsze odmierzam niezawodną metodą "na oko"). Następnie zawijam włosy w ręcznik, pozwalam im podeschnąć i ostatecznie nadaję im kształt przy krótkiej sesji z suszarką nastawioną na chłodne powietrze. 
  • Zauważalne efekty: świąd zostaje stopniowe zminimalizowany, włosy łatwiej rozczesują się, są błyszczące. Zapach octu szybko ulatnia się i nie przeszkadza w funkcjonowaniu w ciągu dnia.

  • Tonik do skóry: wymieszany z wodą bądź wyciągiem ziołowym (ja mieszam z ziołowym Radicalem Farmony- wiem, że jest do włosów, ale jego skład jest na tyle uniwersalny, że nie boję się użyć go jako składniku toniku) używam do oczyszczenia i odświeżenia skóry. Szczególnie jak wracam zgrzana po bieganiu od razu przemywam skórę wacikiem nasączonym tonikiem- pory są rozszerzony i specyfik może działać efektywniej.  
  • Zauważalne efekty: błyszcząca, ale nie tłusta cera, świeży wygląd, brak powstawania suchych skórek

Właściwości przy użytkowaniu wewnętrznym

  • Ocet jabłkowy zawiera to, co mają jabłka, czyli słynną pektynę- jest to substancja balastowa, poprawiająca procesy trawienia i pełniąca szereg pożytecznych funkcji w organizmie: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu.  
  • Ocet jabłkowy  wyrównuje także równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Wbrew pozorom służy odkwaszaniu organizmu. Dodatkowo neutralizuje szkodliwe działanie spożytego w nadmiarze białka. Przy niedoborze węglowodanów energii mięśniom dostarczają białka, dając przy tym odpady azotowe, które organizm musi wydalić. Nadmierne spożywanie białek jest toksyczne dla organizmu, powoduje również powstawanie kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym.
  • Napój: Codziennie wieczorem do szklanki wody dolewam 2 łyżek octu i łyżkę miodu. Spodziewałam się okropnego smaku, ale ze zdziwieniem zauważyłam, że napój mi smakuje. Piję go profilaktycznie- w celu odkwaszenia i oczyszczenia organizmu. Ze względu na to, że nie wszystkie procesy zachodzące w organizmie są widoczne na ciele bądź odczuwalne fizycznie to nie mogę stwierdzić czy faktycznie napój spełnia w praktyce swoje teoretyczne założenia. Co ważniejsze nie odczuwam rewolucji ze strony żołądka i jelit po takim drinku, więc krzywdy sobie nie wyrządzam. Jednak osoby mające nadżerki bądź wrzody muszą uważać na ocet jabłkowy- może podrażnić wrażliwy przewód pokarmowy, dlatego lepiej spożywać go początkowo w małych ilościach i obserwować zachowanie organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz