czwartek, 13 września 2012

Lecznicze buraki



Dzisiaj zdecydowałam się przyrządzić zupę-krem. Wybór padł na buraki. Wiedziałam, że będzie dobrze, ale nie sądziłam, że aż tak :) Zjadłam cały garnek, który co prawda był mały, ale wystarczył na trzy porcje. A skoro było pysznie, to musiało być także zdrowo.

Przepis banalnie prosty - wywar z warzyw, utarte buraki, przyprawy (kurkuma, imbir, sól, pieprz) i  mała łyżka śmietany.


Co zawierają:


  • białko,
  • cukry,
  • witaminy C i B,
  • kwas foliowy,
  • karoten,
  • mikro- i makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, żelazo, mangan, kobalt, lit, stront i rubid),
  • betaninę - barwnik buraków czerwonych mający działanie bakteriostatyczne. 


Właściwości zdrowotne:
  • Zwiększają odporność organizmu za sprawą betaniny
  • Wspomagają leczenie nowotworów złośliwych
  • Pektyny ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy
  • Hamują procesy gnilne w jelitach
  • Zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek
  • Wskazane przy anemii i nerwicy
  • Sok z buraków łagodzi przebieg menopauzy, pobudza krążenie, ułatwia wydalanie moczu, pomaga przy złej przemianie materii
  • Wypłukują toksyny i oczyszcza organizm
  • Buraki unieszkodliwiają chorobotwórcze bakterie i blokują ich zdolność przylegania do tkanek
  • Zalecane przy schorzeniach gastrologicznych
  • Wzmacniają koncentrację, czujność, refleks, pamięć, zaburzenia snu, poziomuje nadciśnienie i niedociśnienie
  • Są nadzwyczaj bogate w kwas foliowy, dlatego  proponuje się je kobietom w ciąży, dzieciom "niejadkom" oraz młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu
  • Osobom uprawiającym czynnie sport wzmacnia sprężystość masy mięśniowej oraz pomagają usuwać zakwasy
  • Witamina B12 zawarta w buraku wspaniale łagodzi bóle: kręgosłupa, korzonków nerwowych, bóle menstruacyjne, zapobiega artretyzmowi, grypie, anginie
  • Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki
  • Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych organizm najlepiej potrafi pozyskać żelazo właśnie z buraków
    Dzięki swoim właściwościom „spalającym tłuszcz” i chroniącym wątrobę, polecany jest  w przypadku problemu alkoholowego
  • Mają silne działanie antynowotworowe - neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem, i przed starzeniem się
  • Buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach


Jak kupować
  • Kupując buraki, należy zwrócić uwagę, aby nie były za mocno wysuszone
  • Burak ćwikłowy musi być w dobrym gatunku, czyli mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Im ciemniejszy, tym bogatszy w antocyjany. Jego marmurkowata faktura świadczy o nadmiarze celulozy, która w żołądku fermentuje i jest ciężkostrawna.
  • Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie przekraczającej  8 cm. Jak wszystkie warzywa korzeniowe, im są większe, tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane chemicznymi nawozami. 
  • Najwięcej walorów smakowych i zdrowotnych mają odmiany Czerwona Kula, Glob F1 i Burak Opolski. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz