Dzisiaj zdecydowałam się przyrządzić zupę-krem. Wybór padł na buraki. Wiedziałam, że będzie dobrze, ale nie sądziłam, że aż tak :) Zjadłam cały garnek, który co prawda był mały, ale wystarczył na trzy porcje. A skoro było pysznie, to musiało być także zdrowo.
Przepis banalnie prosty - wywar z warzyw, utarte buraki, przyprawy (kurkuma, imbir, sól, pieprz) i mała łyżka śmietany.
Co
zawierają:
- białko,
- cukry,
- witaminy C i B,
- kwas foliowy,
- karoten,
- mikro- i makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, żelazo, mangan, kobalt, lit, stront i rubid),
- betaninę - barwnik buraków czerwonych mający działanie bakteriostatyczne.
Właściwości
zdrowotne:
- Zwiększają odporność organizmu za sprawą betaniny
- Wspomagają leczenie nowotworów złośliwych
- Pektyny ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy
- Hamują procesy gnilne w jelitach
- Zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek
- Wskazane przy anemii i nerwicy
- Sok z buraków łagodzi przebieg menopauzy, pobudza krążenie, ułatwia wydalanie moczu, pomaga przy złej przemianie materii
- Wypłukują toksyny i oczyszcza organizm
- Buraki unieszkodliwiają chorobotwórcze bakterie i blokują ich zdolność przylegania do tkanek
- Zalecane przy schorzeniach gastrologicznych
- Wzmacniają koncentrację, czujność, refleks, pamięć, zaburzenia snu, poziomuje nadciśnienie i niedociśnienie
- Są nadzwyczaj bogate w kwas foliowy, dlatego proponuje się je kobietom w ciąży, dzieciom "niejadkom" oraz młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu
- Osobom uprawiającym czynnie sport wzmacnia sprężystość masy mięśniowej oraz pomagają usuwać zakwasy
- Witamina B12 zawarta w buraku wspaniale łagodzi bóle: kręgosłupa, korzonków nerwowych, bóle menstruacyjne, zapobiega artretyzmowi, grypie, anginie
- Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki
- Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych
organizm najlepiej potrafi pozyskać żelazo
właśnie z buraków
Dzięki swoim właściwościom „spalającym tłuszcz” i chroniącym wątrobę, polecany jest w przypadku problemu alkoholowego - Mają silne działanie antynowotworowe - neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem, i przed starzeniem się
- Buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach
Jak
kupować
- Kupując buraki, należy zwrócić uwagę, aby nie były za mocno wysuszone
- Burak ćwikłowy musi być w dobrym gatunku, czyli mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Im ciemniejszy, tym bogatszy w antocyjany. Jego marmurkowata faktura świadczy o nadmiarze celulozy, która w żołądku fermentuje i jest ciężkostrawna.
- Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie przekraczającej 8 cm. Jak wszystkie warzywa korzeniowe, im są większe, tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane chemicznymi nawozami.
- Najwięcej walorów smakowych i zdrowotnych mają odmiany Czerwona Kula, Glob F1 i Burak Opolski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz