Teoretycznie owoc, chociaż nie użyłabym go do sałatki owocowej. Świetnie komponuje się z pomidorami i mile widziany w kuchni śródziemnomorskiej. O konsystencji masła, ciekawym smaku i cudownych właściwościach zdrowotnych. O czym mowa? Awokado oczywiście :)
Co zawiera
- Fitosterole – odpowiadające za przeciwdziałanie stanom zapalnym,
- Witaminy: A, E, C, D, z grupy B (w tym kwas foliowy), PP i K, H
- Minerały: potas, wapń, miedź i żelazo.
- Nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)- kwasu linolowy, linolenowy i oleinowy,
- Najcenniejsze źródło beta-sisterolu - obniża poziom „złego” cholesterolu.
- Tripeptyd glutation - zaliczany do najsilniejszych przeciwutleniaczy.
- Kwas pantotenowy - niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów
Właściwości
zdrowotne
- Świetnie wpływa na wzrok. Bogaty w luteinę oraz zeaksantynę – składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu. Pozostałe składniki zapobiegają także występowaniu chorób oczu związanych z wiekiem – takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.
- Zatrzymuje lub znacznie spowalniają rozwijanie się komórek odpowiedzialnych za nowotwory szczęki.
- Zawiera sporo żelaza i miedzi. Minerały te wspomagają regenerację czerwonych krwinek i zapobiegają niedokrwistości. Ponadto awokado wspiera funkcjonowania nadnerczy.
- Witamina B6 łagodzi nagłe zmiany nastroju u kobiet, związane z napięciem przedmiesiączkowym.
- Zmniejsza poziom homocysteiny we krwi, co jest równoznaczne z obniżeniem ryzyka większości chorób sercowo-naczyniowych
- Obniża poziom cholesterolu
- Dzięki swojej zawartości witaminy E oraz B, pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn. Awokado jest także używane w leczeniu impotencji.
- Skórki awokado zawierają substancje przeciwbakteryjnie i antygrzybiczne
Właściwości
kosmetyczne
- Stosowane zewnętrznie działa łagodząco na skórę.
- Stosowane na ropiejące rany oraz na skórę głowy w celu pobudzenia wzrostu włosów.
- Składniki zawarte w awokado pobudzają produkcję kolagenu
Ciekawostki
- Awokado zwiększa zdrowotne walory innych produktów. Jeśli pomidory zjada się wraz z awokado, organizm potrafi „wykrzesać” z nich 4 i pół razy więcej likopenu – antynowotworowego składnika
- Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty a zarazem bardzo zdrowy, pomaga przyswajać zdrowe składniki odżywcze innych produktów
- Bardzo ważna jest odpowiednia metoda oddzielenia miąższu owocu od skórki i pestki, ponieważ właśnie pod skórką znajduje się najwięcej cennych odżywczo substancji - awokado przekrajamy na pół i łyżeczką wygrzebujemy miąższ
- Zawiera całą listę karotenoidów cennych dla naszego zdrowia.
- Najlepsze właściwości awokado wykazuje na surowo lub w postaci tłoczonego na zimno oleju.
Kupowanie i przechowywanie awokado
- Dojrzałe awokado w naturze samoistnie spadają na ziemię, przez co mogą ulec uszkodzeniu. Dlatego dla celów spożywczych zbierane są jeszcze niedojrzałe owoce i takie też są dostarczane do sklepów na całym świecie. Najlepiej wybrać takie twarde, niedojrzałe awokado i pomóc mu dojrzeć w warunkach domowych.
- W zależności od terminu zerwania, są one gotowe do spożycia po upływie od 2 do 10 dni.
- Należy przeciąć awokado wzdłuż pestki, a następnie skręcić powstałe połówki w przeciwnych kierunkach. Pestki nie należy wyciągać od razu, chyba, że planujemy użycie od razu całego awokado. Pestka zawiera specjalne enzymy, które pozwalają na dłuższe zapewnienie świeżości substancjom zawartym w owocu. Zielony miąższ awokado szybko ciemnieje, dlatego też można natychmiast po przecięciu zabezpieczyć owoc folią lub skropić sokiem z cytryny. Sprawi to, że zachowa on wszystkie swoje walory odżywcze i smakowe i zapobiegnie dalszemu utlenianiu.
- Jeśli umieścimy niedojrzałe awokado w lodówce, to niestety nie dojrzeje. Często zdarza się, że przechowywane w lodówce zbyt długo ma gumowatą konsystencję i jest gorzkawe w smaku. Natomiast w lodówce bez obaw możemy przechowywać dojrzałe awokado nawet do trzech dni. W ten sposób proces dojrzewania zostaje przerwany przez niską temperaturę i przedłuża trwałość dojrzałego owocu.
- Kupując, warto wybierać najcięższe owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz