niedziela, 9 września 2012

Cudowne Awokado



Teoretycznie owoc, chociaż nie użyłabym go do sałatki owocowej. Świetnie komponuje się z pomidorami i mile widziany w kuchni śródziemnomorskiej. O konsystencji masła, ciekawym smaku i cudownych właściwościach zdrowotnych. O czym mowa? Awokado oczywiście :) 













Co zawiera

  • Fitosterole – odpowiadające za przeciwdziałanie stanom zapalnym,
  • Witaminy: A, E, C, D, z grupy B (w tym kwas foliowy), PP i K, H
  • Minerały: potas, wapń, miedź i żelazo.
  • Nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)-  kwasu linolowy, linolenowy i oleinowy,
  • Najcenniejsze źródło beta-sisterolu - obniża poziom „złego” cholesterolu.
  • Tripeptyd glutation - zaliczany do najsilniejszych przeciwutleniaczy.
  • Kwas pantotenowy - niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów




Właściwości zdrowotne

  • Świetnie wpływa na wzrok. Bogaty w luteinę oraz zeaksantynę – składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu. Pozostałe składniki zapobiegają także występowaniu chorób oczu związanych z wiekiem – takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.
  • Zatrzymuje lub znacznie spowalniają rozwijanie się komórek odpowiedzialnych za nowotwory szczęki.
  • Zawiera sporo żelaza i miedzi. Minerały te wspomagają regenerację czerwonych krwinek i zapobiegają niedokrwistości. Ponadto awokado wspiera funkcjonowania nadnerczy.
  • Witamina B6 łagodzi nagłe zmiany nastroju u kobiet, związane z napięciem przedmiesiączkowym.
  • Zmniejsza poziom homocysteiny we krwi, co jest równoznaczne z obniżeniem ryzyka większości chorób sercowo-naczyniowych
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Dzięki swojej zawartości witaminy E oraz B, pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn. Awokado jest także używane w leczeniu impotencji.
  • Skórki awokado zawierają substancje przeciwbakteryjnie i antygrzybiczne


Właściwości kosmetyczne

  • Stosowane zewnętrznie działa łagodząco na skórę.
  • Stosowane na ropiejące rany oraz na skórę głowy w celu pobudzenia wzrostu włosów.  
  • Składniki zawarte w  awokado pobudzają produkcję kolagenu


Ciekawostki

  • Awokado zwiększa zdrowotne walory innych produktów. Jeśli pomidory zjada się wraz z awokado, organizm potrafi „wykrzesać” z nich 4 i pół razy więcej likopenu – antynowotworowego składnika
  • Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty a zarazem bardzo zdrowy, pomaga przyswajać zdrowe składniki odżywcze innych produktów
  • Bardzo ważna jest odpowiednia metoda oddzielenia miąższu owocu od skórki i pestki, ponieważ właśnie pod skórką znajduje się najwięcej cennych odżywczo substancji - awokado przekrajamy na pół i łyżeczką wygrzebujemy miąższ
  • Zawiera całą listę karotenoidów cennych dla naszego zdrowia.
  • Najlepsze właściwości awokado wykazuje na surowo lub w postaci tłoczonego na zimno oleju.

Kupowanie i przechowywanie awokado


  • Dojrzałe awokado w naturze samoistnie spadają na ziemię, przez co mogą ulec uszkodzeniu. Dlatego dla celów spożywczych zbierane są jeszcze niedojrzałe owoce i takie też są dostarczane do sklepów na całym świecie. Najlepiej wybrać takie twarde, niedojrzałe awokado i  pomóc mu dojrzeć w warunkach domowych.
  • W zależności od terminu zerwania, są one gotowe do spożycia po upływie od 2 do 10 dni.
  • Należy przeciąć awokado wzdłuż pestki, a następnie skręcić powstałe połówki w przeciwnych kierunkach. Pestki nie należy wyciągać od razu, chyba, że planujemy użycie od razu całego awokado. Pestka zawiera  specjalne enzymy, które pozwalają na dłuższe zapewnienie świeżości substancjom zawartym w owocu.  Zielony miąższ awokado szybko ciemnieje, dlatego też można natychmiast po przecięciu zabezpieczyć owoc folią lub skropić sokiem z cytryny. Sprawi to, że zachowa on wszystkie swoje walory odżywcze i smakowe i zapobiegnie dalszemu utlenianiu.
  • Jeśli umieścimy niedojrzałe awokado w lodówce, to niestety nie dojrzeje. Często zdarza się, że przechowywane w lodówce zbyt długo ma gumowatą konsystencję i jest gorzkawe w smaku. Natomiast w lodówce bez obaw możemy przechowywać dojrzałe awokado nawet do trzech dni. W ten sposób proces dojrzewania zostaje przerwany przez niską temperaturę i przedłuża trwałość dojrzałego owocu.
  • Kupując, warto wybierać najcięższe owoce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz