poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Amore pomidore

Jem w każdej postaci - krojone, duszone, gotowane, suszone. Wychodzi na to, że słusznie, bo ketchupy i sosy robione metodą home-made są bardziej odżywcze niż surowe warzywo...


Ciekawostki
  • Likopen, barwnik nadający tym owocom głębokiego czerwonego koloru, który wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, przez co ma silne działanie antynowotworowe. Badania wykazują, że jest on zdecydowanie łatwiej przyswajany przez nasz organizm w postaci lekko przetworzonej, poddanej termicznej obróbce (sok, ketchup, przecier, suszone pomidory). Poziom likopenu we krwi po zjedzeniu przetworów pomidorowych jest dwa-trzy razy wyższy niż po spożyciu świeżych pomidorów.
  • Likopen zwiększa zdolność skóry do ochrony przed światłem ultrafioletowym z siłą porównywalną z wartością 1,3 filtru przeciwsłonecznego
  • Sosy przygotowane z dodatkiem oliwy podnoszą zawartość likopenu 2-3 krotnie
  • Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są  pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach (wąchamy go od strony szypułki) oraz są intensywnie zabarwione już przy samej szypułce. Mocny aromat świadczy o tym, że pomidorom  pozwolono spokojnie dojrzewać na krzaku. Przedwcześnie zerwane i “dochodzące” np. na parapecie zawierają o wiele mniej substancji zapachowych.
  • Mimo że pomidory są dostępne przez cały rok, największe korzyści mamy jedząc pomidory w sezonie od lipca do września. Pomidory dostępne w środku zimy w hipermarkecie nie mają smaku ani zapachu – są po prostu napompowanym wodą warzywem. Dlatego lepiej udać się do lokalnego dostawcy w sezonie i przypomnieć sobie jak wyglądają i smakują prawdziwe pomidory. Ja uwielbiam malinowe -  są intensywne w smaku i zapachu.
  • Niedojrzałe pomidory zawierają duże ilości tomatyny, która jest szkodliwym alkaloidem. Uaktywnia się on zwłaszcza po skropieniu warzyw octem (efektem mogą być migreny). Takich sensacji nie będą natomiast wywoływać przetwory z tych samych zielonych pomidorów. Tomatyna pod wpływem wysokiej temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości.
  • Pomidory z upraw ekologicznych zawierają trzy razy tyle likopenu co pomidory z upraw tradycyjnych 
  • Znajdujący się w ogórkach enzym – askorbinaza, niszczy zawartą w pomidorach witaminę C
 

Wartości odżywcze:
  • Witaminy: C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B (w tym witamina B9, a więc kwas foliowy), Beta-karoten, a więc prowitamina A
  • Minerały: Potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, kobalt, fosfor, cynk, sód
  • Pektyny (rozpuszczalny błonnik)
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
  • Likopen
  • Kwas chlorogenowy, p-kumarynowy, cytrynowy i jabłkowy

Właściwości zdrowotne
  • Kwasy organiczne pobudzają wydzielanie soków organicznych pobudzają przemianę materii oraz oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.
    Wspiera funkcjonowanie mózgu, wydatnie polepszając jego zaopatrzenie w tlen.
  • Właściwości uspokajające i kojące nerwy.
  • Likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy
  • Hamują proces zwyrodnienia plamki żółtej, które jest jedną z przyczyn utraty wzroku po 65. roku życia.
  • Likopen najskuteczniej przeciwdziała nowotworowi prostaty
  • Moczopędny potas znacznie ułatwia natomiast pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu
  • Wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran.
  • Wykorzystywane w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, chorobach serca.
  • Zaleca się je osobom cierpiącym na zaparcia.

Właściwości kosmetyczne
  • Witamina C zwiększa stopień dotlenienia skóry oraz wzmacnia drobne naczynia krwionośne, ożywiając ją i dodając blasku. Zapobiega nadmiernej łamliwości włosów i ich wypadaniu.
  • Witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się.
  • Smarowanie twarzy lub rąk sokiem pomidorowym rozjaśniania przebarwień i łagodzi zmiany trądzikowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz