W świecie jogi wyróżniamy trzy energie:
- Czystość (Sattava)
- Aktywność , Namiętność, Procesy zmiany(Rajas)
- Ciemność, Bezczynność (Tamas)
W każdym naturalnym pożywieniu istnieją te trzy energie, ale
zawsze jedna jest mniej bądź bardziej dominująca. Jabłka na jabłoni mogą być
dojrzałe (satwiczne), dojrzewające (rajasowe) lub przejrzałe (tamasowe). Jabłko dojrzewające będzie miało w sobie energię satwiczną i tamasową chociaż nie będą one widoczne "gołym okiem".
Dopiero stan "oświecenia" wprowadza całkowitą równowagę między energiami Gunas.
Dopiero stan "oświecenia" wprowadza całkowitą równowagę między energiami Gunas.
- Pokarmy
satwiczne-
najkorzystniejsze. Uspokaja i oczyszcza umysł, umożliwia pracę na
najwyższych obrotach.
- Produkty: przetwory zbożowe (muessli), chleb pełnoziarnisty, świeże owoce i jarzyny, czyste soki owocowe, mleko, masło, ser, orzechy, rośliny i nasiona strączkowe, kiełki, miód, herbaty ziołowe
- Pokarmy
rajasowe – bardzo
gorące, gorzkie, kwaśne półsłodkie lub słone. Zakłócają równowagę między
umysłem a ciałem. Odżywiają ciało kosztem umysłu. Duża ilość tego pokarmu
pobudza ciało i wzmaga namiętność, a umysł jest niespokojny i nie poddaje się
kontroli. Jedzenie w pośpiechu zalicza się do czynności
rajasowych.
- Produkty: ostre przyprawy, mocne zioła, potrawy gorące, kawa, herbata, ryby, jaja, sól, czekolada.
- Pokarmy tamasowe – nie służy ani umysłowi ani ciału. Prana (energia)
jest odciągana, zdolność rozumowania przyćmiona, dominuje bezczynność. Umysł
zdominowany przez niskie emocje (gniew, złość), a odporność organizmu
obniżona. Przejadanie się jest czynnością tamasową
- Produkty: mięso, alkohol, tytoń, cebula, czosnek, produkty fermentacji (ocet), produkty przejrzałe i popsute.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz