wtorek, 24 lipca 2012

Kalafior


Od dobrych kilku tygodni prawie codziennie jem kalafior. Zazwyczaj przygotowuję go do pracy w połączeniu z sałatą, serem feta i innymi dodatkami. Kalafior kupowany w hipermarkecie nie smakował mi specjalnie – wyczuwałam w nim głównie gorycz. Z kolei ten kupowany w lokalnym warzywniaku jest słodki i lekko orzechowy. Można jeść go na surowo w surówce, lekko zblanszowany w sałatce oraz na wiele innych sposobów.



Składniki odżywcze:
  • Witaminy: C, A, B1, B2, B6, K, PP
  • Minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor, fluor, cynk, jod, mangan, potas
  • Kwasy: nikotynowy i pantotenowy

Właściwości zdrowotne:
  • Właściwości przeciwrakowe, zatrzymuje enzymy aktywujące czynniki rakotwórcze.
  • Zwiększa zdolność wątroby do neutralizowania potencjalnie toksycznych substancji
  • Chroni przed reumatyzmem
  • Wskazany podczas diety - lekkostrawny, niskokaloryczny
  • Wzmacnia odporność organizmu,
  • Oczyszcza krew

Ważne:
  • Sezon od maja do listopada
  • Należy wybierać tylko najbardziej świeższy kalafior, kierując się przy wyborze kondycją liści – nie powinny być zwiędłe lub całkowicie wysuszone, zaś kwiatostan uszkodzony
  • Można z powodzeniem trzymać kilka dni w lodówce
  • Przy blanszowaniu należy uważać, żeby nie przegrzać kalafiora- traci ze swojej kruchości, jędrności i smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz