Od dobrych
kilku tygodni prawie codziennie jem kalafior. Zazwyczaj przygotowuję go do
pracy w połączeniu z sałatą, serem feta i innymi dodatkami. Kalafior kupowany w
hipermarkecie nie smakował mi specjalnie – wyczuwałam w nim głównie gorycz. Z
kolei ten kupowany w lokalnym warzywniaku jest słodki i lekko orzechowy. Można
jeść go na surowo w surówce, lekko zblanszowany w sałatce oraz na wiele innych
sposobów.
Składniki odżywcze:
- Witaminy: C, A, B1, B2, B6, K, PP
- Minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor, fluor, cynk, jod, mangan, potas
- Kwasy: nikotynowy i pantotenowy
Właściwości
zdrowotne:
- Właściwości przeciwrakowe, zatrzymuje enzymy aktywujące czynniki rakotwórcze.
- Zwiększa zdolność wątroby do neutralizowania potencjalnie toksycznych substancji
- Chroni przed reumatyzmem
- Wskazany podczas diety - lekkostrawny, niskokaloryczny
- Wzmacnia odporność organizmu,
- Oczyszcza krew
Ważne:
- Sezon od maja do listopada
- Należy wybierać tylko najbardziej świeższy kalafior, kierując się przy wyborze kondycją liści – nie powinny być zwiędłe lub całkowicie wysuszone, zaś kwiatostan uszkodzony
- Można z powodzeniem trzymać kilka dni w lodówce
- Przy blanszowaniu należy uważać, żeby nie przegrzać kalafiora- traci ze swojej kruchości, jędrności i smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz