niedziela, 8 lipca 2012

Jagody - dobre nie tylko na oczy


Cudowne małe ziarenka, które świetnie smakują i przy okazji zostawiają na moich ustach piękny siny odcień… Oczywiście mowa o jagodach. Właśnie trwa na nie sezon, więc należy się nimi naładować póki są świeże. Od zawsze słyszałam, że są działają bardzo dobre na oczy, ale lista leczniczych właściwości tego małego owocu jest znacznie dłuższa.



Co zawierają
  • Witaminy : A, B1, B2, PP, C, E
  • Sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, magnez, selen, cynk, mangan, sód, potas
  • Garbniki
  • Antocyjanowy barwnik –Myrtillina -  wspomaga uelastycznianie naczyń krwionośnych i bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, przeciwdziała anemii
  • Glikozyd – wakcynina i glikokinina
  • Kwas foliowy

Działanie lecznicze:
  • Zmniejszają liczby komórek tłuszczowych w organizmie, skuteczne w walce z otyłością. Przyspieszają lipozę, czyli rozpad komórek tłuszczowych i zapobiegają powstawaniu nowych.
  • Zapobiegają chorobą serca i cukrzycy typu 2 - możliwe dzięki dużej zawartości polifenoli
  • Oczy: powiększają obszar widzenia, poprawiają ostrość obrazu, usuwają zmęczenie oczu. Poleca się je osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych oraz narażonym na pogorszenie wzroku związane z wiekiem. Poprawiają ukrwienie w obrębie tęczówki. Zabezpieczają oko przed wolnymi rodnikami mając udział w przemianach oksydo-redukcyjnych
  • Układ krwionośny: Zwiększają odporność naczyń włosowatych. Zmniejszają ich przepuszczalność i kruchość, powodują, że stają się bardziej elastyczne. Pomagają uniknąć problemów z rozszerzonymi naczynkami i skłonności do łatwego tworzenia się zasinień. Chronią przed obrzękami. Zapobiegają wystąpieniu żylaków i zatorom tętnic. Doskonałe w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.
  • Działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, hamują drobne krwawienia z naczyń włosowatych, Obecne w jagodach garbniki są aktywne w stosunku do takich patogenów jak np. Helicobakter pylorii - głównej bakterii powodującej wrzody żołądka i dwunastnicy
  • Zwalczają wiele bakterii, które zarażają naszemu zdrowiu, nawet te odporne na działania antybiotyków (niszczą gronkowce i paciorkowce) i stosuje się je nawet w zatruciach pokarmowych,
  • Spożywanie jagód przyczynia się do eliminacji schorzeń bakteryjnych w jamie ustnej, w tym próchnicy.
  • Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu moczowego człowieka. Antocyjany powodują oczyszczenie układu moczowego z bakterii E. coli.
  • Na biegunkę – suszone jagody
  • Na zaparcia - świeże jagody, świeży sok 
  • Obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego"  (HDL)
  • Wspomagają pamięć - jagody przyspieszają działanie mózgu i zapobiegają zanikom pamięci związanym z procesem starzenia się. Poprawiają funcjonowanie mózgu oraz zapobiegają chorobie Alzheimera i demencji. Zapobiegają stanom zapalnym i obumieraniu komórek w mózgu.
  • Są silnymi antyoksydantami, usuwają z organizmu szkodliwe rodniki tlenowe, które niszczą ważne struktury naszego organizmu np. DNA. Antocyjany blokują wybiórczo komórki zmienione nowotworowo, bez wywierania negatywnego wpływu na komórki zdrowe
  • zapobiegają zawrotom głowy, szumom w uszach.
 


Działanie kosmetyczne
  • Działanie nawilżające, zmiękczające oraz wygładzające.
  • Właściwości ściągające, wzmacniająco i antyseptyczne.
  • W kosmetykach przeznaczonych dla skóry naczynkowej – wzmacniają naczynia krwionośne
  • Zalecane są osobom mającym cerę trądzikową, tłustą
  • Opóźniają proces starzenia się.

Ciekawostki
  • Liście jagód posiadają także właściwości przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze i to jeszcze większe niż owoce
  • Pewne odmiany jagód mogą być trujące, ale nie dotyczy to leśnych jagód
  • Na leśnych owocach mogą osiadać, jaja tasiemca pochodzące z odchodów leśnych zwierząt. Bąblownica może zaatakować wątrobę, płuca lub mózg. Bąblownica przebiega bezobjawowo a gdy już zostanie rozpoznana często jest za późno na leczenie. Wystarczy jednak przed jedzeniem opłukać leśne owoce wodą.
  • Można zamrozić surowe owoce, Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz