wtorek, 3 lipca 2012

Biosfenol A - niebezpieczna substancja, która jest wszędzie


Niebezpieczne związki chemiczne dodawana są nie tylko do żywności, ale także do przedmiotów użytku codziennego. Dla naukowców jesteśmy swojego rodzaju laboratorium- wypuszczają na rynek nieprzebadane substancje i dopiero po kilku latach przeprowadzają badania na ludziach sprawdzając jaki wpływ wywarł dany związek na ludzki organizm.

Ostatnio głośno zrobiło się wokół substancji zwanej Biosfenolem A, czyli BPA. Okazuje się, że jest powszechnie używany i dopiero niedawno państwa zaczęły wprowadzać zakaz jego stosowania w przemyśle. Do tej pory używanie BPA zostało zakazane w Korei, Japonii, Kanadzie i niektórych stanach USA np. w Kalifornii. Powoli zakaz obejmuje całe Stany Zjednoczone. Niektóre kraje europejskie również zaczynają wprowadzać ten zakaz.





Charakterystyka Biosfenolu A

  • Związek organiczny, ciało stałe
  • Ma formę syntetycznego estrogenu (xenoestrogen), czyli „udaje” związek naturalny dla organizmu, dlatego może być z łatwością akumulowany w tkankach i tłuszczach, skąd następnie jest stopniowo uwalniany.

Gdzie jest wykorzystywany

  • Tworzywa sztuczne, poliestry, polietery oraz żywice epoksydowe
  • W środkach spożywczych i kosmetycznych jako przeciwutleniacz.
  • Przezroczystych wysokojakościowych plastikach (np. butelek do karmienia niemowląt ).
  • Składnik żywic wyścielających większość metalowych puszek do przechowywania żywności. 
  • w produkcji: soczewek do okularów, płyt CD, szyb okiennych, pokryw instrumentów, talerzyków, kubeczków oraz elementów smoczków


Drogi przenikania do ciała:
  • Układ pokarmowy- podgrzewając jedzenie w tworzywach zawierających Biosfenol A powodujemy, że niebezpieczne składniki uwalniają się i przenikają do jedzenia. Każde uszkodzenie powierzchni pojemnika czy puszki powoduje szybsze przedostawanie się Biosfenolu A. Nieobojętny jest także wpływ detergentów używanych w trakcie mycia pojemników na jedzenie.
  • Oddechowy – narażeni są pracownicy fabryk, w których stosuje się Biosfenol A
  • Skórę- badania na kasjerkach w supermarketach wykazały, że mają one zawyżone stężenie Biosfenolu A. Okazało się, że substancja ta znajduje się na powierzchni papieru do drukarek termicznych. W ten sposób drukowane są paragony, faksy, a także często bilety wstępu czy wydruki z bankomatów.
  • Przy kontakcie Biosfenolu A ze skórą do ciała przedostaje się aż 46% tej substancji

Wpływ na zdrowie:
  • Otyłość (Elobeid, Allison, 2008)- . Cząsteczki BPA wpływają na aktywność komórek tłuszczowych (adipocytów), które nadmiernie się namnażają, co w przyszłości skutkuje otyłością – nawet przy zdrowym stylu życia i niskokalorycznej diecie.
  • Zaburzenia działania systemu dopaminergicznego (Tanida, et. al., 2009)
  • Zaburzenia funkcjonowania hormonów tarczycy (Kashiwagi, et. al., 2009)
  • Zwiększone ryzyko zachorowania na raka (Soto, Sonnenschein, 2010) - nawet w niewielkim stężeniu w organizmie ludzkim, przyczynia się do szybszego rozwoju zmian nowotworowych.
  • Przyspieszenie wzrostu i przerzutów nerwiaka płodowego (Zhu, et. al. 2010)
  • Zaburzenia libido i problemy z erekcją (Li, et. al., 2009)
  • Tłumienie metylacji DNA (Bagchi, Debasis, 2010)


Oznakowanie
  • Niebezpieczne- produkty, które zawierają Biosfenol A są oznakowane:

     
     
  • Bezpieczne- wyglądają z kolei tak:


Prewencja
  • Należy zwracać uwagę w co zapakowane jest jedzenie, które na co dzień kupujemy, oraz w czym przechowujemy je w domu.
  • Niedopuszczalne jest podgrzewanie w mikrofalówce jedzenia w pojemnikach wykonanych z tworzyw 
  • Unikanie warzyw i napojów z puszki. Jeśli już je kupujemy to należy przełożyć jedzenie do szklanej lub ceramicznej miski.
  • mycie rąk - pozwala pozbyć się z opuszków palców BPA zdobytego przez dotykanie paragonu lub wydruku z bankomatu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz