Ach maliny- małe słodkości. Sezon
w pełni, więc trzeba korzystać póki można. Świetnie sprawdzają się jako dodatek
do deserów oraz do podjadania solo.
Przy zakupie trzeba zwracać
uwagę, czy na dnie koszyczka nie szaleju już pleśń, a tuż przed zjedzeniem
zaglądać do wgłębienia owocu w poszukiwaniu niechcianych żyjątek (chyba, że
chcemy jeść razem z wkładką białkową). Po przedarciu się przez to obostrzenia można
do woli smakować tych małych słodkości ;)
Co zawierają
- Witaminy :C, E, B1, B2, B6 oraz K
- Minerały: potas, magnez, wapno, żelazo, fosfor, miedź
- Pektyny
- Kwas elagow - właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Ogranicza działania związków, które mogą być przyczyną powstawania nowotworów.
- Kwas foliowy
Działanie zdrowotne
- Salicylany w malinach to nic innego jak naturalna aspiryna.
- Działają przeciwzapalnie, pomagają uporać się z bakteriami i wirusami w organizmie.
- Pobudzają czynność gruczołów potowych. Efekt jest odczuwalny już po godzinie.
- Leczą biegunkę
- Wzmacniające odporność
- Pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn
Działanie kosmetyczne
- Doskonale odżywiają skórę – wzmacniają naczynia krwionośne, ograniczają nadmierną produkcję sebum, wygładzają i ujędrniają.
- Polifenole w malinach neutralizują działanie wolnych rodników, przez co zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
- Potas poprawia jędrność skóry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz