czwartek, 19 lipca 2012

Maliny

Ach maliny- małe słodkości. Sezon w pełni, więc trzeba korzystać póki można. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów oraz do podjadania solo. 

Przy zakupie trzeba zwracać uwagę, czy na dnie koszyczka nie szaleju już pleśń, a tuż przed zjedzeniem zaglądać do wgłębienia owocu w poszukiwaniu niechcianych żyjątek (chyba, że chcemy jeść razem z wkładką białkową). Po przedarciu się przez to obostrzenia można do woli smakować tych małych słodkości ;) 



Co zawierają
  • Witaminy :C, E, B1, B2, B6 oraz K
  • Minerały: potas, magnez, wapno, żelazo, fosfor, miedź
  • Pektyny
  • Kwas elagow - właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Ogranicza działania związków, które mogą być przyczyną powstawania nowotworów.
  • Kwas foliowy

Działanie zdrowotne
  • Salicylany w malinach to nic innego jak naturalna aspiryna.
  • Działają przeciwzapalnie, pomagają uporać się z bakteriami i wirusami w organizmie.
  • Pobudzają czynność gruczołów potowych. Efekt jest odczuwalny już po godzinie.
  • Leczą biegunkę
  • Wzmacniające odporność
  • Pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn


Działanie kosmetyczne
  • Doskonale odżywiają skórę – wzmacniają naczynia krwionośne, ograniczają nadmierną produkcję sebum, wygładzają i ujędrniają.
  • Polifenole w malinach  neutralizują działanie wolnych rodników, przez co zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
  • Potas poprawia jędrność skóry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz