środa, 13 czerwca 2012

Bób


Dzisiaj na kolację wybieram bób. Sezon na niego jest krótki, więc dopóki warzywa oferowane na straganach są świeże należy go w pełni wykorzystać,. Niestety zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnie zamkniętych plastikowych torebkach, które uniemożliwiają wymianę powietrza. W konsekwencji bób gnije i traci wiele wartości odżywczych, dlatego kupując go należy wybierać ten jasnozielony, pozbawiony brązowych plam i przebarwień. Oprócz tego powinien być także twardy, gładki i mieć neutralny zapach (niestety nie zawsze można to sprawdzić przed kupnem). 
Bób najlepiej jest przechowywać w papierowej torbie, w lodówce. Wówczas zachowuje świeżość nawet do 5 dni. 




Ja najbardziej lubię bób w wersji solo, czyli gotuję ok 10 minut w osolonej wodzie, odcedzam, czekam aż trochę ostygnie i wcinam :) Jeśli bób jest młody i miękki to jem go razem z łupinami w sałatce.



Co zawiera
  • Witaminy: B1, B2, PP, C i prowitamniny A.
  • Sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten
  • Bogaty w błonnik (poprawia przemianę materii)
  • Źródło roślinnego białka

Właściwości zdrowotne
  • Zasadotwórczy, wspomaga procesy odtruwające (odkwaszające) w organizmie
  • Bardzo odżywczy
  • Doskonałe źródło białka. W diecie wegetariańskiej może zastępować mięso
  • Dzięki zawartości węglowodanów dostarcza energii
  • W medycynie ludowej bób stosowany jest jako środek uspokajający
  • Mąka z bobu wykorzystywana jest w leczeniu stanów zapalnych skóry
  • Jest składnikiem diet osób z chorobami nerek i jelit
  • Polecany jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.
  • Zapobiega biegunkom
  • Jedzony z łupinami oczyszcza jelita

Ważne
  • ciężkostrawny (szczególnie dla małych dzieci, osób starszych, chorych)
  • kaloryczny
  • wydyma brzuch, powoduje wzdęcia i gazy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz