Sezam bardzo często gości u mnie w kuchni, w szczególności jako
posypka do zup, sałatek i warzyw, a także jako główny składnik past i dipów.
Zawsze lekko prażę go na patelni lub
w piekarniku, dzięki czemu smak jest o
wiele bogatszy i ciekawszy. Sezam występują w dwóch postaciach – białej lub czarnej, z których
najbardziej popularna jest biała.
Ostatnio w celu urozmaicenia mojej diety biurowej sięgnęłam
właśnie po dawno zapomniane przeze mnie sezamki- szybko zaspokajają głód i mają
ciekawy smak.
Sezam po zakupie powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym miejscu. Ziarna można spożywać
nawet rok. Po ich zmieleniu, należy wykorzystać je jak najszybciej, aby nie
utracić cennych wartości odżywczych.
Co zawierają:
- Witaminy: A, E, B
- Składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, potas, wapno, żelazo
- Lecytynę: pełni ważną rolę w procesach uczenia się i zapamiętywania oraz ułatwia koncentrację
- Białko: jego zawartość zbliżona jest do tej w jajkach kurzych
- Sesamol i sesamolina- przeciwutleniacze
- Kwas fitynowy- pomaga usuwać z organizmu nadmiar metali, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe
- Kwasy tłuszczowe omega-6 i 3 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone
- Niewielką ilość węglowodanów
Działanie zdrowotne:
- Wspomaga działanie układu nerwowego
- Usprawnia krążenie krwi
- Wspiera przemianę materii i układ trawienny
- Przyspiesza wzrost włosów, przeciwdziała siwieniu
- Wzmacnia kości
- Pomaga w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry
- Zmniejsza ryzyko nowotworów
- Lekko przeczyszczające
- Według medycyny chińskiej ma naturę termiczną mają neutralną, tonizuje krew, wzmacniają wątrobę, nerki, nawilżają jelita i pięć narządów Yin czyli serce, wątrobę, nerki, śledzionę-trzustkę, płuca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz