wtorek, 26 czerwca 2012

Sezam

Sezam bardzo często gości u mnie w kuchni, w szczególności jako posypka do zup, sałatek i warzyw, a także jako główny składnik past i dipów. Zawsze lekko prażę go na patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak jest o wiele bogatszy i ciekawszy. Sezam występują w dwóch postaciach – białej lub czarnej, z których najbardziej popularna jest biała. 

Ostatnio w celu urozmaicenia mojej diety biurowej sięgnęłam właśnie po dawno zapomniane przeze mnie sezamki- szybko zaspokajają głód i mają ciekawy smak.

Sezam po zakupie powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym miejscu. Ziarna można spożywać nawet rok. Po ich zmieleniu, należy wykorzystać je jak najszybciej, aby nie utracić cennych wartości odżywczych.




Co zawierają:
  • Witaminy: A, E, B
  • Składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, potas, wapno, żelazo
  • Lecytynę: pełni ważną rolę w procesach uczenia się i zapamiętywania oraz ułatwia koncentrację
  • Białko: jego zawartość zbliżona jest do tej w jajkach kurzych
  • Sesamol i sesamolina- przeciwutleniacze
  • Kwas fitynowy- pomaga usuwać z organizmu nadmiar metali, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 i 3 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone
  • Niewielką ilość węglowodanów

Działanie zdrowotne:
  • Wspomaga działanie układu nerwowego
  • Usprawnia krążenie krwi
  • Wspiera przemianę materii i układ trawienny
  • Przyspiesza wzrost włosów, przeciwdziała siwieniu
  • Wzmacnia kości
  • Pomaga w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry
  • Zmniejsza ryzyko nowotworów
  • Lekko przeczyszczające
  • Według medycyny chińskiej ma naturę termiczną mają neutralną, tonizuje krew, wzmacniają wątrobę, nerki, nawilżają jelita i pięć narządów Yin czyli serce, wątrobę, nerki, śledzionę-trzustkę, płuca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz