W pracy zawsze staram się mieć w szufladzie gorzką
czekoladę bądź bakalie. Ostatnio Pan w warzywniaku namówił mnie na figi. Wśród
bakalii cieszyły się u mnie bardzo małym powodzeniem, ponieważ wydawały mi się
za suche i twarde. Ponad to figi kupowane w hipermarketach nie wyglądały zbyt
apetycznie. Jednak tym razem postanowiłam się skusić, ponieważ figi były
wysokiej jakości, a produkty polecane przez Pana w warzywniaku zawsze okazywały
się strzałem w dziesiątkę. Suszone owoce są skondensowaną bombą- dzięki ich
suszeniu następuje zagęszczenie składników odżywczych. Zdrowe figi
pokrywa biały nalot, który jest wytrącającym się cukrem. Oznacza to, że owoc ma
optymalnie wysoką wilgotność, czyli jest doskonałej jakości, a przede wszystkim
jest miękki i smaczny. Przy kupowaniu owoców suszonych należy zwrócić uwagę czy
nie są siarkowane.
Wartości
odżywcze:
- Figi, dzięki obecności drobnych pestek, są najlepszym źródłem błonnika spośród owoców suszonych. Spożywanie suszonych fig jest bardzo skuteczne przy zaparciach, bo dzięki dużej zawartości błonnika ułatwiają wypróżnienia
- Występują w nich też fityny, które przyspieszają trawienie
- Pektyny, rozpuszczalne frakcje błonnika, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi
- Występujące w suszonych figach polifenole mają działanie antynowotworowe, a także opóźniają procesy starzenia organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych np.: miażdżycy, czy choroby Parkinsona
- Suszone owoce figowca zawierają wyjątkowo dużo potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, reguluje gospodarkę wodną organizmu. Wapń zapobiega osteoporozie i pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Fosfor to budulec kości i zębów, natomiast magnez wzmacnia mięśnie i koi nerwy. Dodatkowo magnez rozszerza drogi oddechowe, co pomaga przy przeziębieniach, zapaleniach dróg oddechowych
- Znaczna zawartość żelaza sprawia, że figi mogą być jego dobrym źródłem dla wegetarian
- Figi mogą pomóc w rzuceniu palenia. Dzieje się tak, dlatego że figi zmniejszają stan zakwaszenia organizmu spowodowany częstym spożywaniem ziemniaków, produktów zbożowych oraz mięsa. Przy zakwaszeniu organizmu chęć na papierosa jest większa, po ustaleniu równowagi kwasowo-zasadowej zmniejsza się
- Działają bardzo dobrze na serce i układ krwionośny. Warto spożywać figi przy osłabieniu organizmu i ogólnej anemii.
- Figi uznawane są za afrodyzjak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz