czwartek, 7 czerwca 2012

Figi suszone

W pracy zawsze staram się mieć w szufladzie gorzką czekoladę bądź bakalie. Ostatnio Pan w warzywniaku namówił mnie na figi. Wśród bakalii cieszyły się u mnie bardzo małym powodzeniem, ponieważ wydawały mi się za suche i twarde. Ponad to figi kupowane w hipermarketach nie wyglądały zbyt apetycznie. Jednak tym razem postanowiłam się skusić, ponieważ figi były wysokiej jakości, a produkty polecane przez Pana w warzywniaku zawsze okazywały się strzałem w dziesiątkę. Suszone owoce są skondensowaną bombą- dzięki ich suszeniu następuje zagęszczenie składników odżywczych. Zdrowe figi pokrywa biały nalot, który jest wytrącającym się cukrem. Oznacza to, że owoc ma optymalnie wysoką wilgotność, czyli jest doskonałej jakości, a przede wszystkim jest miękki i smaczny. Przy kupowaniu owoców suszonych należy zwrócić uwagę czy nie są siarkowane. 







Wartości odżywcze:
  • Figi, dzięki obecności drobnych pestek, są najlepszym źródłem błonnika spośród owoców suszonych. Spożywanie suszonych fig jest bardzo skuteczne przy zaparciach, bo dzięki dużej zawartości błonnika ułatwiają wypróżnienia 
  • Występują w nich też fityny, które przyspieszają trawienie 
  • Pektyny, rozpuszczalne frakcje błonnika, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi 
  • Występujące w suszonych figach polifenole mają działanie antynowotworowe, a także opóźniają procesy starzenia organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych np.: miażdżycy, czy choroby Parkinsona
  • Suszone owoce figowca zawierają wyjątkowo dużo potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, reguluje gospodarkę wodną organizmu. Wapń zapobiega osteoporozie i pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Fosfor to budulec kości i zębów, natomiast magnez wzmacnia mięśnie i koi nerwy. Dodatkowo magnez rozszerza drogi oddechowe, co pomaga przy przeziębieniach, zapaleniach dróg oddechowych
  • Znaczna zawartość żelaza sprawia, że figi mogą być jego dobrym źródłem dla wegetarian 
  • Figi mogą pomóc w rzuceniu palenia. Dzieje się tak, dlatego że figi zmniejszają stan zakwaszenia organizmu spowodowany częstym spożywaniem ziemniaków, produktów zbożowych oraz mięsa. Przy zakwaszeniu organizmu chęć na papierosa jest większa, po ustaleniu równowagi kwasowo-zasadowej zmniejsza się 
  • Działają bardzo dobrze na serce i układ krwionośny. Warto spożywać figi przy osłabieniu organizmu i ogólnej anemii.
  •  Figi uznawane są za afrodyzjak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz