sobota, 9 czerwca 2012

Czereśnie

Na targowisku w końcu pojawiły się piękne polskie czereśnie. W dzieciństwie często przesiadywałam na czereśni i jadłam owoce prosto z drzewa, a po ich zjedzeniu ćwiczyliśmy celność i zręczność z bratem próbując trafić nimi siebie nawzajem :) Niestety ostatnie kilka sezonów czereśniowych musiałam odpuścić z powodu alergii na nie. Na szczęście alergia już minęła i mogę spokojnie rozkoszować się tymi małymi owocami garściami. Najbardziej lubię te dojrzałe, czerwone, ale jeszcze nie bordowe, ponieważ są słodkie, soczyste oraz jędrne. Oto kilka smakowitych faktów o czereśniach.



Co zawierają:
  • 10%  to łatwo przyswajalne węglowodany, głównie cukry
  • Potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sod, cynk, żelazo, miedź, jod
  • Bogata w  witaminy C, A, PP, czy wreszcie z grupy B (B1,B2,B5,B6 i 12)
  • Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki
  • Zawierają więcej jodu niż ryby morskie
  • Zawierają kwas elagowy, który chroni zdrowe komórki przed szkodliwym działaniem syntetycznych i naturalnych substancji rakotwórczych.

Działanie zdrowotne:
  • Doskonale regulują żołądek i usuwają fermentację gnilną
  • zasadotwórcze
  • Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii
  • Zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi
  • Potas przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, dlatego te owoce korzystnie wpływają na układ krążenia oraz nerki
  • Są owocami niskokalorycznymi
  • Regulują poziom płynów
  • Zwiększenia odporności na infekcje
  • Działają przeciwzapalnie

Działanie kosmetyczne:
  • Odżywiają cebulki włosowe, pobudzając wzrost włosów
  • Systematyczne ich jedzenie sprawia, że skóra staje się bardziej napięta i wyraźnie młodsza
  • Neutralizują działanie wolnych rodników i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry

Ważne:
  • Czereśni nie powinno się nigdy popijać wodą, bo można doprowadzić do biegunki
  • Należy także ustrzegać się od jedzenia ich tuż przed posiłkiem, a w szczególności, gdy mamy ochotę na danie mięsne, gdyż czereśnia utrudnia strawienie takiego posiłku
  • Nie jeść czereśni na czczo

2 komentarze: