Jak wspominałam w pracy często sięgam po
gorzką czekoladę. Kiedyś lubiłam tę z Wedla
Jednak po spróbowaniu gorzkiej czekolady z
Lidla wszystkie inne zeszły na dalszy plan
Wybór jest bardzo duży. Bardzo lubię tę z
pomarańczową skórką, z kawałkami prażonych ziaren kakaowca oraz Ecuador (70%
kakao).
Wbrew obiegowej opinii czekolada nie jest
samym złem :)
Oczywiście mówię o tej gorzkiej, a nie o produktach czekoladopodobnych, zawierających
dużo cukru oraz sztucznych aromatów. Ja stopniowe przyzwyczajałam się do smaku
gorzkiej czekolady. Zaczynałam od deserowej, aby następnie przejść do tej z 80%
zawartością kakao.
Czasami mam chwilę słabości i sięgam po
czekoladę, którą pamiętam z dzieciństwa: Alpen Gold z okienkiem. Niestety
po przerzucaniu się na gorzką stronę mocy, czekolada mleczna nie smakowała
mi tak jak kiedyś. Ostatnio natrafiłam na właśnie tę czekoladę, tylko, że w
wersji gorzkiej. Brawa dla producenta- czekolada jest świetna :)
Czekolada dobrej jakości jest błyszcząca, ma
jedwabistą powierzchnię, a przy jej łamaniu słychać charakterystyczny trzask.Jeśli
tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła
kakaowego lub po prostu jest nieświeża.
Umiar w jedzeniu jest ważny i dotyczy
wszystkich produktów spożywczych. Ja ograniczam się do kilku kostek czekolady
dziennie. Większa ilość niweczy dobroczynne działanie kakao i może obciążyć
organizm.
Działanie:
- Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów
- Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru! Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii
- Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Pomagają zwalczyć infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz "pilnują", żeby płytki krwi nie zlepiały się, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu
- Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca
- Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza
- Łagodzi kaszel
- Masło kakaowe ma znakomite oddziaływanie na cerę, dlatego na jego bazie powstaje coraz więcej produktów kosmetycznych.
- Gorzka czekolada łagodzi niepokój, powoduje uczucie zadowolenia, gdyż zwiększa wydzielanie endorfin, zwanych popularnie hormonem szczęścia oraz serotoniny.
- Odchudza - Duńscy uczeni sugerują, że gorzka czekolada nie tylko zmniejsza apetyt na tłuste, słodkie i słone jedzenie, ale przede wszystkim powoduje długotrwałe uczucie sytości.
- Reguluje poziom antyoksydantów - Zdaniem autorów publikacji w New Scientist takie działanie ma tylko czekolada gorzka, nie zawierająca mleka i nim nie popijana.
fajnie ;d
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie.
Najbardziej podoba mi się informacja, że gorzka czekolada pomaga w odchudzaniu. A więc 2-3 kostki raz na jakiś czas nie są wcale złe. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam