piątek, 29 czerwca 2012

Mikrofalówka - lepiej unikać

Mikrofalówki można znaleźć w zdecydowanej większości gospodarstw domowych. Służą do ekspresowego podgrzewania żywności, a niektóre produkty kupowane w marketach są od razu przystosowane do „przyrządzenia” ich w mikrofali. 

Sama obecnie mikrofalówki nie posiadam (ani nikt z mojej rodziny), ale pamiętam kiedy to małe AGD dopiero wchodziło na nasz rynek i rodzice zakupili jedno urządzenie do domu. Korzystaliśmy z niego sporadycznie i zadawaliśmy sobie pytanie dlaczego kubek z mlekiem jest zimny, a mleko w środku gorące? Dlaczego niektóre potrawy po podgrzaniu robiły się twarde i suche, a inne rozciapane? Dlaczego jajka wybuchają? Jaka jest zasada działania tego urządzenia i czy faktycznie jest bezpieczne? Otóż według mojej wiedzy zdecydowanie lepiej zjeść zimne jedzenie niż podgrzewać je w mikrofalówce




Ale od początku. Najpierw sprawdźmy jak działa mikrofalówka:
  • Wytworzone technicznie mikrofale działają na zasadzie prądu zmiennego. Atomy, cząsteczki i komórki poddawane są silnemu promieniowaniu i w efekcie zmieniają polaryzację od 1 do 100 miliardów razy na sekundę. Żadne atomy, cząsteczki czy komórki jakichkolwiek żywych organizmów nie są w stanie wytrzymać przez dłuższy czas takiego nacisku niszczącej siły, nawet przy niewielkim, mierzonym w miliwatach, natężeniu. Ze wszystkich naturalnych substancji, które są spolaryzowane, tlen występujący w cząsteczkach wody wykazuje największą wrażliwość. Sposób, w jaki ogrzewają mikrofale, polega zatem na wytwarzaniu tarcia poprzez nacisk wywierany na cząsteczki wody. Ich struktura molekularna zostaje rozbita i ulegają one deformacji (izomeryzm strukturalny). Stają się one jakościowo upośledzone.
  • Mówiąc krótko: W mikrofali podgrzanie zaczyna się od komórek i cząsteczek, w których występuje woda i gdzie energia zostaje zamieniona w ciepło pochodzące z tarcia.

Niebezpieczeństwa:
  • Potrawy przyrządzane w kuchenkach mikrofalowych doznają molekularnych uszkodzeń
  • Kuchenki mikrofalowe niszczą przeciwutleniacz
  • Powoduje degenerację systemu odpornościowego organizmu, który traci zdolności do zabezpieczania przeciwko pewnym formom nowotworów.
  • Powoduje w większym stopniu powstawanie komórek rakowych w surowicy krwi (komórki nowotworu złośliwego). U osób, które korzystają z piecyków mikrofalowych, stwierdzono statystycznie, że częściej zapadają na choroby nowotworowe żołądka i jelit.
  • Obniżanie zdolności organizmu do wykorzystania składników pokarmowych, takich jak witamina B kompleks, witamina C i witamina E, a także związków tłuszczowych w pokarmach.
  • Powoduje znaczne obniżenie wartości odżywczych wszystkich pokarmów, co oznacza utratę od 60 do 90% zasadniczej energii odżywczej
  • Powodują zmiany w naturalnych cukrach zawartych w owocach w procesie odmrażania oraz zniszczenia wartości odżywczych mięsa
  • Przebywanie w pobliżu nieosłoniętej części piecyka mikrofalowego jest szkodliwe dla zdrowia, gdyż mikrofale wpływają ujemnie na biologiczny stan całego ludzkiego organizmu.



Badania:

  • Badania dr. Hertla. Przeprowadził badania na grupie osób, które spożywały produkty podgrzewane w sposób konwencjonalny oraz na tych, które korzystały z mikrofalówek. U osób, które regularnie korzystają ze wspomnianego urządzenia stwierdzono: spadek wartości hemoglobiny, cholesterolu, zwłaszcza HDL (dobry cholesterol) i LDL (zły cholesterol), krótkotrwałe zmniejszenie ilości limfocytów (białych ciałek krwi).  Każdy z tych wskaźników sygnalizuje przejście od silnego zdrowia do degeneracji.
 
  • Badania Garcia-Viguera. Badaniu został poddany wpływ jaki mają różne metody podgrzewania na żywność. Gotowanie pod ciśnieniem i normalne gotowanie mają średnie działanie - żadna z tych metod nie niszczy tak wielu przeciwutleniaczy, jak podgrzewanie w kuchence mikrofalowej. Nawet krótkotrwałe wystawienie warzyw na mikrofale powoduje uszkodzenia w strukturze molekularnej cząsteczek. Najwięcej wartości odżywczych stwierdzono w warzywach gotowanych na parze.
 
  • Badania w Rosji stwierdziły, że produkty spożywcze poddane działaniu mikrofal zawierają komórki rakotwórcze. Dlatego w Rosji już od 1976 roku zakazane jest używanie piecyków mikrofalowych.
 
  • U osób poddanych działaniu promieniowania włączonego piecyka mikrofalowego stwierdzono załamanie się ich pola energii życiowej. Inne odnotowane objawy negatywne to: zmiana przewodnictwa w układzie nerwowym, a także przewodnictwa w układzie nerwów obwodowych i w centralnym układzie autonomicznym. Zakłócenia fal mózgowych mogą negatywnie wpłynąć na psychologię osoby i doprowadzić do ograniczenia pamięci, koncentracji, zakłócenia snu i obniżenia funkcji intelektualnych.

Przeglądając strony internetowe o tematyce szkodliwości mikrofalówek (bądź jej braku) natknęłam się na wiele, które propagowały ich użytkowanie jako naturalne i nieszkodliwe, a ich degenerujący wpływ na ciało człowieka włożyło między mity. No cóż, zaletą i jednocześnie wadą internetu jest to, że można napisać wszystko.

4 komentarze:

  1. Nie napisałaś/eś dlaczego jajka wybuchają...

    OdpowiedzUsuń
  2. napisała jak działają mikrofale - nagrzewają wodę we wnętrzu jaka co powoduje ciśnienie wewnątrz i wybuch ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak można zmierzyc pole energii życiowej?? Wiadomo ze rzeczy podgrzewane traca swoje wartości odżywcze. Jedyne co mnie interesuje to badania tych komórek rakotwórczych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mikrofalówka nie służy do poddawania osób promieniowaniu.

    OdpowiedzUsuń