sobota, 9 czerwca 2012

Truskawki


Sezon na truskawki w pełni. Truskawki należy jednak kupować u sprawdzonych sprzedawców. Najlepiej jeśli są z Polski, a nie z Hiszpanii. Kilka razy kupiłam truskawki, które pomimo ładnego wyglądu miały pusty smak. Na szczęście z pomocą przyszedł mój ulubiony eko-warzywniak i w końcu mogłam rozkoszować się w pełni ich smakiem i zapachem. Sposobów na wykorzystanie truskawek w kuchni i kosmetyce jest naprawdę bardzo dużo- jest to owoc o cudownych właściwościach, o których warto wiedzieć.

 

Co zawierają:
  • Truskawki posiadają więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut
  • Witaminy C, A, B1, B2 oraz PP
  • Wapno, fosfor, żelazo, magnez i mangan, brom, miedź, cynk, jod oraz krzem
  • Bogactwo soli organicznych
  • Pektyn
  • Bromelina (rozkłada białka)
  • Fitocydy (bakteriobójcze)


Działanie zdrowotne:
  • Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm
  • Poprawiają koncentrację oraz chronią organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników
  • Sprzymierzeniec w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi
  • Obniżają kwasowość moczu (polecane przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych)
  • właściwości odtruwające i oczyszczające -zawierają 90 % wody co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu
  • Zawierają brom, który łagodzi problemy z bezsennością
  • niskokaloryczne
  • przeciwbiegunkowe, moczopędne
  • Poprawiają przemianę materii - dzięki bromelinie, enzymowi, który ułatwia spalanie tłuszczów i węglowodanów.
  • Truskawki pomagają oczyszczać jelita z resztek pokarmu  (pektyny)
  • Korzystny wpływ na ich florę bakteryjną
  • Kwasy organiczne regulujące przemianę materii i przyspieszające trawienie
  • Działają lekko napotnie
  • Dobrze oddziaływają na gruczoły dokrewne i tonizują układ nerwowy
  • Chronią błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami spowodowanymi spożywaniem alkohol
  • Działają antyrakowo- Znajduje się w nich kwas elagowy, skutecznie niszczący rakotwórcze substancje

Działanie kosmetyczne:
  • Wpływają odświeżająco na cerę i włosy
  • Działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco
  • Wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się
  • Cenny składnik preparatów likwidujących przebarwienia skóry
  • Wykorzystywane są do produkcji preparatów, do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB
  • Miejscowa aplikacja oleju z truskawek uzupełnia braki niezbędnych kwasów tłuszczowych skóry.
  • Maseczki z truskawek doskonale ją nawilżą i odświeżą

Ważne:
  • Owoce najlepiej jeść na czczo
  • Mogą wywołać uczulenie, i to nie tylko u alergików. Truskawki zawierają naturalną histaminę – związek chemiczny, który jest silnym alergenem i może wywołać m.in. zmiany na skórze (czerwone piekące plamy, pokrzywkę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz