sobota, 16 czerwca 2012

Cukinia


Ostatnio codziennie na talerzu gości u mnie cukinia. Niestety ta kupowana w hipermarketach jest jedynie tworem cukiniopodobnym. Żeby poczuć prawdziwy smak cukinii należy udać się do sprawdzonego warzywniaka. Ta zasada dotyczy zdecydowanej większości warzyw i owoców. 

Prawdziwy smak cukinii poznałam dopiero w tamtym roku, kiedy moja mama przyniosła mi na śniadanie kilka młodych cukinii z własnego ogródka. Pierwszą reakcją był szok- To tak może smakować cukinia?! Słodka, lekka, z miękką skórką i delikatnym miąższem.

Młodą cukinię można jeść na surowo, ale ja wolę krótko podsmażyć ją na patelni. Poza tym jest warzywem bardzo uniwersalnym- nadaje się do zup, zapiekanek, sałatek czy na grill.


Co zawiera:
  • Witaminy: B1, B2, PP i C, K
  • Minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor
  • Karoten

Właściwości zdrowotne:
  • Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia
  • Cukinia jest niskokaloryczna
  • Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Cukinia nie kumuluje metali ciężkich
  • znakomita dla osób, które cierpią na nadkwaśność i zgagę czy dolegliwości refluksowe
  • zalecana do stosowania w procesach zapalnych w jelicie, gdyż zawierają mało błonnika

Jak wybierać:
  • Najsmaczniejsza jest młoda dł. 15-25 cm z miękką delikatną skórką i miąższem. Wyrośnięte, starsze lepiej obierać.
  • Należy unikać tych pomarszczonych z brązowymi lub żółtymi plamami, a wybierać okazy gładkie o błyszczącej, ciemnozielonej skórce. Dodatkowo  cukinia trzymana w dłoni powinna się wydawać ciężka jak na swój rozmiar.
  • Lepiej częściej kupować niż dłużej przechowywać. Słabo znosi lodówkę, ale w suchym i chłodnym miejscu przetrzyma 4-5 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz