Ostatnio codziennie na talerzu
gości u mnie cukinia. Niestety ta kupowana w hipermarketach jest jedynie tworem
cukiniopodobnym. Żeby poczuć prawdziwy smak cukinii należy udać się do
sprawdzonego warzywniaka. Ta zasada dotyczy zdecydowanej większości warzyw i
owoców.
Prawdziwy smak cukinii poznałam
dopiero w tamtym roku, kiedy moja mama przyniosła mi na śniadanie kilka młodych
cukinii z własnego ogródka. Pierwszą reakcją był szok- To tak może smakować
cukinia?! Słodka, lekka, z miękką skórką i delikatnym miąższem.
Młodą cukinię można jeść na
surowo, ale ja wolę krótko podsmażyć ją na patelni. Poza tym jest warzywem
bardzo uniwersalnym- nadaje się do zup, zapiekanek, sałatek czy na grill.
Co zawiera:
- Witaminy: B1, B2, PP i C, K
- Minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor
- Karoten
Właściwości
zdrowotne:
- Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia
- Cukinia jest niskokaloryczna
- Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Cukinia nie kumuluje metali ciężkich
- znakomita dla osób, które cierpią na nadkwaśność i zgagę czy dolegliwości refluksowe
- zalecana do stosowania w procesach zapalnych w jelicie, gdyż zawierają mało błonnika
Jak
wybierać:
- Najsmaczniejsza jest młoda dł. 15-25 cm z miękką delikatną skórką i miąższem. Wyrośnięte, starsze lepiej obierać.
- Należy unikać tych pomarszczonych z brązowymi lub żółtymi plamami, a wybierać okazy gładkie o błyszczącej, ciemnozielonej skórce. Dodatkowo cukinia trzymana w dłoni powinna się wydawać ciężka jak na swój rozmiar.
- Lepiej częściej kupować niż dłużej przechowywać. Słabo znosi lodówkę, ale w suchym i chłodnym miejscu przetrzyma 4-5 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz